Menu

Gevaren van achterstallig onderhoud aan de schoorsteen

De koude en kille wintermaanden staan weer als opdringerige kinderpostzegel verkopers voor de deur, en eisen enkele aanpassingen aan het dagelijkse leven. We zeggen dag tegen die ongemakkelijke tussenjas die of altijd te koud is, of altijd te warm, en ruilen hem in voor een dikke en bolle winterjas. De ijsthee wordt een warme kop chocomel met slagroom. En de openslaande deuren gaan komende tijd permanent op de haak, terwijl het brandhout voor de openhaard uit de schuur gehaald wordt. Maar wanneer je de sfeermaker een tijdje aan hebt staan voor de eerste keer in het seizoen staat plots je hele huis blank en hangt er een vieze lucht. Dat onderhoud aan die schoorsteen was misschien toch wel wat belangrijker dan je dacht… 

Gevolgen van achterstallig schoorsteenonderhoud

Achterstallig onderhoud aan de schoorsteen zorgt niet alleen voor schade aan je huis, maar kan ook je portemonnee een stuk lichter maken. Wat er over het algemeen verstaan wordt onder schoorsteen onderhoud zijn schoorsteen reparatie en schoorsteen vegen. Veel schoorsteenveegbedrijven inspecteren tijdens het vegen de staat van onder andere het metselwerk, en kunnen (kleine) reparaties direct uitvoeren. Een slecht onderhouden schoorsteen kan veel gevaren opleveren. Je kunt hieronder meer lezen over een aantal van deze gevaren. 

Als een schoorsteen niet regelmatig geveegd wordt, ontstaat er een dikke laag met roetdeeltjes. Die laag is zeer brandbaar, en kan tijdens het branden van de openhaard een schoorsteenbrand veroorzaken. Die brand kan zich verspreiden binnen je huis. Een ander gevaar dat zich opdoemt bij onvoldoende schoorsteenvegen is koolmonoxidevergiftiging. Dat kan plaatsvinden als vogelnesten niet verwijderd worden uit de schoorsteen. De schoorsteen raakt als het ware ‘verstopt’ waardoor de rook zich binnen het huis verspreid. De schoorsteenrook bestaat onder andere uit het giftige gas koolmonoxide. Wanneer men te lang blootgesteld raakt aan dat gas, bestaat de kans op overlijden.