Menu

Alles wat u moet weten over de bedrijfsautoverzekering

Iedereen die een bedrijfsauto in het verkeer in Nederland wenst te brengen dient daarvoor eveneens rekening te houden met het afsluiten van een verzekering. De zogenaamde bedrijfsautoverzekering verschilt in de basis eigenlijk niet zoveel ten opzichte van de gewone autoverzekering voor particulieren. Dit betekent dat ze eveneens af te sluiten is in verschillende vormen. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen de standaard WA-verzekering voor het dekken van schade aan derden en de meer uitgebreidere autoverzekeringen die ook eigen schade dekken. Hoe dan ook, bent u van plan om een bedrijfsautoverzekering voor uw voertuig af te sluiten? Wees er dan zeker van om u eerst even te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

Wat is de bedrijfsautoverzekering?

Laat ons allereerst even dieper ingaan op de materie wat een bedrijfsautoverzekering precies is. Zoals de naam van deze verzekering al laat vermoeden gaat het hierbij om een verzekering welke wordt afgesloten voor het verzekeren van een bedrijfsauto. Met andere woorden, dit type van verzekering kan uitsluitend worden afgesloten voor voertuigen die staan ingeschreven op naam van een onderneming. Dit lijkt in eerste instantie misschien slechts een detail te zijn, maar dat is het niet. Veel mensen denken dat ze ook perfect een particuliere verzekering kunnen afsluiten voor het verzekeren van een bedrijfsvoertuig, maar dat is niet juist. Hier moet absoluut rekening mee worden gehouden. Doet u dit wel en heeft u een ongeval? Dan zult u namelijk kunnen vaststellen dat u niet gedekt zult zijn tegen schade. 

1.) De WA-verzekering

De eerste vorm van bedrijfsautoverzekering die er bestaat is de WA-verzekering. Het betreft hier het type autoverzekering welke enkel en alleen wordt afgesloten door mensen of bedrijven die hun auto willen laten verzekeren tegen schade die wordt veroorzaakt ten opzichte van derde partijen. Net zoals voor particuliere auto’s geldt ook voor zakelijke voertuigen dat de WA-verzekering wettelijk verplicht moet worden afgesloten. Beschikt u niet over dit type van verzekering voor uw bedrijfsvoertuig? Dan zult u er dus rekening mee moeten houden dat u de auto in kwestie eigenlijk niet in het verkeer mag brengen. Absoluut een belangrijk aandachtspunt om bij stil te blijven staan wanneer u, uw bedrijfsauto wil gaan gebruiken.

2.) De beperkt casco verzekering 

Het tweede type bedrijfsautoverzekering is de beperkt casco verzekering. Deze vormt eigenlijk de middenmoot tussen enerzijds de WA-verzekering en anderzijds de volledige casco verzekering. De WA-verzekering komt zoals reeds aangegeven enkel en alleen tussen op het moment dat er schade wordt aangebracht aan de auto van derden. Dat geldt niet voor de beperkt casco verzekering. Ondanks het feit dat de dekking voor zelf veroorzaakte schade aan het eigen voertuig hierbij nog mist is het wel zo dat er verschillende vormen van andere schade wel worden gedekt. Er kan op dit vlak worden gedacht aan de volgende zaken: 

  1. Schade als gevolg van bijvoorbeeld een uitslaande brand; 
  2. Schade die het gevolg is van diefstal en / of een inbraak; 
  3. Een aanrijding met een dier welke de nodige schade met zich meebrengt; 
  4. Ruitschade, waaronder bijvoorbeeld een sterretje in de voorruit; 
  5. Schade als gevolg van noodweer.

3.) De volledige casco of allrisk bedrijfsautoverzekering

De meest complete bedrijfsautoverzekering is de zogenaamde allrisk verzekering. Het gaat hierbij om een verzekering die alle denkbare vormen van schade aan uw bedrijfsvoertuig dekt. Deze verzekering bevat alle dekkingen uit de andere bedrijfsautoverzekeringen, maar dan wel nog verder aangevuld met zelf veroorzaakte schade aan de auto. Dit kan overigens van alles zijn. Rijdt u met uw auto plots onverhoopt het water in? Dan wordt ook deze schade gedekt. U kunt zelfs rekenen op een dekking van schade die wordt veroorzaakt wanneer u bijvoorbeeld zelf met uw auto achteruit tegen een paaltje rijdt. Let wel, het afsluiten van de allrisk bedrijfsautoverzekering is iets wat lang niet altijd even interessant is.

Hoe weet u welke bedrijfsautoverzekering te kiezen? 

De bovenstaande informatie geeft duidelijk weer dat er verschillende soorten bedrijfsautoverzekeringen op de markt zijn terug te vinden. De vraag is nu vooral welk type van verzekering ervoor uw situatie het meest interessant is. Dat is afhankelijk van heel wat verschillende zaken. In het merendeel van de gevallen is het zo dat een bedrijfsauto veel vaker wordt gebruikt in vergelijking met een gewone, private auto. Dit zorgt ervoor dat men al sneller zal gaan kijken in de richting van bijvoorbeeld de allrisk autoverzekering. Dat is logisch, maar toch is dit nog steeds niet altijd de beste keuze. Er moet namelijk niet alleen rekening worden gehouden met het aantal kilometers dat moet worden afgelegd, wat bovendien ook te denken van de actuele waarde waar het voertuig over beschikt? Ook deze is erg belangrijk. 

Het is een algemeen misverstand dat bedrijven die een bedrijfsauto aanschaffen altijd kiezen voor het kopen van een compleet nieuwe auto. Steeds vaker is het dan ook zo dat er wordt gekozen voor een degelijk tweedehands exemplaar. Ook deze kan immers gewoon door middel van een zakelijke financiering in het bedrijf worden opgenomen. In dit geval ligt de actuele waarde van de auto evenwel doorgaans een stuk lager. Het loont dan ook de moeite om u af te vragen of het afsluiten van een allrisk bedrijfsautoverzekering dan wel echt interessant is. Is dat het geval? Dan kunt u nog altijd een vergelijking uitvoeren. Op die manier zult u immers snel kunnen achterhalen welke bedrijfsautoverzekering bij vooral welke verzekeraar u het meest optimale financieel voordeel weet te garanderen. 

De bedrijfsautoverzekering vergelijken

Net zoals geldt voor particuliere verzekeringen is het zo dat ook de bedrijfsautoverzekering vergelijken in de praktijk alleen maar interessant kan zijn. Ook dit type van autoverzekering wordt namelijk aangeboden door heel wat verschillende verzekeraars. Bovendien is het zo dat ervoor het afsluiten van een zakelijke verzekering niet zelden nog extra voordelen gelden. Zo bestaat de mogelijkheid om bijvoorbeeld aanspraak te kunnen maken op een bepaalde terugbetaling wanneer blijkt dat er een volledig jaar schadevrij gereden is kunnen worden. Het hoeft niet gezegd dat ook dit in de praktijk alleen maar erg mooi meegenomen kan zijn. Hoe dan ook, wilt u ook graag een bedrijfsautoverzekering afsluiten? Dan is het uitvoeren van een vergelijking in de praktijk altijd zonder meer de moeite waard!