Menu

Alles over daklekkage

Heb je last van daklekkage? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een dakdekker in te schakelen om de lekkage op te sporen en te verhelpen. Lekkage aan je dak heeft grote gevolgen: wanneer je deze te laat opmerkt, krijg je last van vochtproblemen en schade aan de dakconstructie. In deze blog lees je alles over dak lekkage!

Help! Wat te doen bij daklekkage?

Wanneer je een dak lekkage ontdekt is het van groot belang dat je zo snel mogelijk stappen onderneemt. Bel als eerste een dakdekker: het lek moet zo snel mogelijk worden verholpen om de schade te beperken. Als de dakdekker onderweg is, kun jij alvast het volgende doen:

  • Voorkom schade aan de woning door een handdoek of emmer te plaatsen op de plekken waar het water naar binnen loopt.
  • Controleer het dak op zichtbare schade. Wanneer het slecht weer is, plaats dan een zeil met ballast over het beschadigde onderdeel. 
  • Maak foto’s van de zichtbare schade, dit is handig voor de verzekering. Niet alle soorten daklekkages zijn verzekerd, maar je weet maar nooit.

Zodra de dakdekker bij je thuis is, is het tijd om de schade te repareren. Verderop in deze blog lees je hoe dat in zijn werk gaat.

De oorzaken van daklekkage

Daklekkage heeft verschillende oorzaken:

  • Kapotte dakbedekking
  • Versleten daklood
  • Scheuren in de dakgoten
  • Overige oorzaken zoals stormschade, missende nokvorsten, losliggende dakpannen etc. 

Daklekkage herstellen: de werkwijze

De dakdekker begint met het opsporen van het lek. Soms is dit heel duidelijk, maar soms ook niet. Er zijn verschillende methodes die de dakdekker kan toepassen om het lek te vinden, bijvoorbeeld de rookgas methode. Hierbij wordt er rook onder de dakbedekking geblazen, op de punten waar de rook ontsnapt bevindt zich het lek. 

Zodra het lek is gevonden, wordt de ondergrond herstelt. Soms merk je lekkage niet direct op en is het hout al gaan rotten. Deze wordt ook door de dakdekker herstelt. Vervolgens wordt de dakbedekking gerepareerd. Het is afhankelijk van het soort dakbedekking hoe dit gebeurt, maar vaak is het plaatsen van een reparatiestrook voldoende.

Tot slot rondt de dakdekker de werkzaamheden af met een controle. Zo worden eventuele andere beschadigingen ontdekt en herstelt. 
Meer leren over daklekkages? Klik hier.